Survival tips when business is in danger

Сьогодні бізнес у нашій країні можна порівняти із корабликом у бушуючому морі, або із зайченям у темному лісі, де звідусіль можна очікувати небезпечні загрози. А коли ці уявні загрози стають реальними, перед підприємством та перед усім колективом працівників стоїть одне питання: – Що робити в першу чергу?

Отже, що ж робити коли над підприємством нависла реальна загроза. Одразу зазначимо, що під реальною загрозою ми розуміємо агресивні дії третіх осіб стосовно підприємства. Це можуть бути як дії перевіряючих органів, так і дії рейдерів та інші протиправні дії.

Опитані нами підприємці пропонують різні варіанти відповідей на це питання. Одні запевняли, що слід рятувати печатку підприємства. Інші твердили, що слід негайно евакуювати бухгалтера та всі документи. Дехто відстоює позицію, що слід рятувати сейф і касу. Були й більш креативні відповіді, наприклад, рятувати секретаршу!

Коли ми розглядаємо і проживаємо такі ситуації під час тренінгів. то починаємо, зазвичай, із низки запитань, що приводять учасників до вірного висновку. Наприклад, що на підприємстві є найціннішим? Одночасно проводячи аналогію із військовою частиною. Що найцінніше у військовій частині? Що є офіційним символом і військовою реліквією військової частини, що втілює її честь, доблесть, славу і бойові традиції, вказує на призначення військової частини та її приналежність? Вірно – це Бойовий прапор! А на підприємстві що можна порівняти із Бойовим прапором? Дехто волів би, щоб це була секретарка, але реалії життя свідчать, що це не так.

Бойовий прапор на підприємстві – це директор (керівник, засновник). Тобто це людина навколо якої і існує цей маленький світ, невеличка (або ж величезна) власна Галактика – приватний бізнес. Слід згадати, що за статутом Петра I прапорщик і знаменний взвод за втрату прапора підлягали смертній карі, а військова частина – розформуванню! У Римській Імперії втрата прапора вважалася найбільшою ганьбою. Кожен легіонер повинен був захищати прапор до останньої краплі крові. У важку хвилину полководець кидав прапор в гущу ворогів, щоб спонукати воїнів повернути його назад і розсіяти ворогів.

Таким чином учасники тренінгу формулюють логічний умовивід – в умовах загрози бізнесу втрата керівника дорівнює втраті бойового прапора! Кожен працівник отримує установку – прагнеш зберегти підприємство (мати роботу, зарплату, соцпакет, впевненість у завтрашньому дні) – збережи керівника!

Print

  • Sergey Korsun

    Specialization: Legal support and business safety, management, records management; security, internal investigations, non-instrumental lie detection, staff assessment.
    Experience: Many years of lecturing experience. Currently - lecturer on general and social psychology in one of the leading Kiev law schools. Vast experience of resolving conflicts between companies and government authorities, legal support of business. Successful advocacy in the well-known Kiev law firms. More than 5 years spent in supervisory positions in Ministry of Home Affairs.9 years of service in tax police Kiev office.

    Education:
    • Psycho-pedagogical activity, the M.Gorky Kiev State Pedagogical Institute
    • Legal activities, National Academy of Internal Affairs of Ukraine
    Additional education, Scientific degrees and Scientific works:
    • Candidate of Psychological Sciences, Kiev National University of Internal Affairs, Ukraine (2009).
    • Diploma of Professor of Ukrainian branch of United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) (2004).
    • Certificate of associate of the International Personnel Academy (2007).
    • More than 40 scientific publications in the field of law, psychology, and economics. Among them 4 textbooks and 2 monographs.
    Working languages: Russian, Ukrainian.